Natuurvriendelijker appelrassen in het Buijtenland van Rhoon

Vanaf mei 2020 is De Buytenhof drie nieuwe appelrassen rijker: de Freya, Santana en de Wellant. Appels met een stevig aroma, en waarvoor veel minder gewasbescherming nodig is. Dat zien we graag in het natuurinclusieve landbouwgebied het Buijtenland van Rhoon. Een kennismaking met de nieuwe smaken.

Appelbomen plant

Natuurvriendelijk

Afgelopen weken was het flink aanpoten op de Buytenhof. In totaal zijn er 1200 nieuwe appelbomen geplaatst. Dit jaar hebben de bomen tijd nodig om te groeien. Volgend jaar vindt de eerste pluk plaats.

“Appelbomen gaan niet eeuwig mee. Om de paar jaar rooien we een gedeelte. We laten de grond dan een paar jaar tot rust komen, om vervolgens nieuwe bomen te planten”, licht Wiard toe. Als natuurinclusieve boer in het Buijtenland vindt Wiard het belangrijk dat de appels zo natuurlijk mogelijk groeien. “We zijn daarom op zoek gegaan naar appelrassen die resistent zijn tegen schurft.”

In de reguliere appelteelt worden appels bespoten tegen schurft. Een schimmelinfectie die leidt tot rotte plekken, waardoor de appel onverkoopbaar is. Bij de keuze voor een appelras kijk je naar de wensen van de klant. In Nederland staat de Elstar met stip op één. “Dit appelras is erg gevoelig voor schurft.”

Appelbomen plant
Appelbomen plaatsen
Geplante appelbomen

Innovatieve appel

De Buytenhof zocht een appel die qua uiterlijk en structuur lijkt op de populaire Elstar, maar veel minder gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft. Zo’n appel vond Wiard op de beurs in Berlijn. Daar presenteerde Fresh Forward de Freya. Een nieuw appelras die positief in de smaak valt bij klanten, resistent is tegen schurft, een mooie kleur en hardheid heeft én qua pluk goed te plannen valt. De appel, die onder de naam WUR 37 is ontwikkeld door de Universiteit van Wageningen, wordt dit jaar op kleine schaal getest. “Wij zijn in gestapt, omdat het echt een appel met potentie is”, vertelt Wiard enthousiast. “De smaak is vergelijkbaar met de Elstar. Je hebt alleen veel minder gewasbescherming nodig.”

Precies datgene wat boeren in het Buijtenland voor ogen hebben. De natuur inzetten voor plaagbestrijding en alleen ingrijpen als het echt dreigt mis te gaan.

Lekker in de appeltaart

Met de Wellant appel experimenteerde de Buytenhof vorig jaar. Wiard: “Een appel die heerlijk is in de hand maar ook goed te gebruiken is in de appeltaart. Onze theeschenkerij bakt er graag mee.” De Wellant is nu zo’n vijftien jaar op de markt en wordt veel in Duitsland verkocht, vooral in de boerderijwinkels. In Nederland is de appel minder bekend. “Ik hoop dat hier verandering in komt. De appel heeft het zuurderige van een goudreinet en de stevigheid van een handappel. Echt een aanrader!”

Milde appelallergie? Eet de Santana

En de Santana? Wat maakt deze appel bijzonder? “Ook deze appel is resistent tegen schurft en ongevoelig voor de appelluis. Maar het meest bijzondere is, dat deze appel gegeten kan worden door mensen met een milde appelallergie.” De boosdoener voor de mensen met een appelallergie is een bepaald eiwittype (mal d1) dat vrijwel in elke appel voorkomt. Een hapje kan leiden tot klachten als een geïrriteerde mond, een loopneus, tranende ogen of - in ernstiger gevallen - zwellingen in het gezicht, een sterk opgezette keel en benauwdheid. “In de Santana komt dit eiwit niet voor. En daarom kan deze appel zonder risico gegeten worden.”

De Buytenhof

In totaal beschikt de Buytenhof nu over acht verschillende appelrassen. Stuk voor stuk karakteristieke appels met een stevige bite. Vrijwel alle appels worden verkocht in de boerderijwinkel, verwerkt in de appeltaarten of in de sappen van de Buytenhof. Vanaf september is het dé tijd van het jaar om zelf appels te plukken!