Kruidenwandeling in het Buijtenland van Rhoon
Vroeger was het heel normaal om wilde kruiden te gebruiken in ons eten. Daarna raakten we gewend aan producten uit de supermarkt en verloren we de kennis over inheemse kruiden. Volgens wildplukker Renée is wildplukken een mooie manier om de band met de natuur te herstellen, voor de toekomst van onze kinderen. Ze geeft daarom kruidenwandelingen in het Buijtenland van Rhoon. Wij krijgen alvast een voorproefje.
Als kind was Renée van Floresque al dol op buiten zijn en ravotten. Tijdens een cursus ‘eetbare kruiden’ raakte ze betoverd door de kracht en schoonheid in planten en bloemen. Vanuit een wetenschappelijke benadering onderzocht ze wat die kracht is: “Wist je dat het wetenschappelijk is bewezen dat groen goed is voor ons? Het verlaagt bijvoorbeeld de bloeddruk. Een half uurtje door een park lopen heeft al heel veel effect.”
De natuur waarderen
Bovendien ga je door wildplukken op een hele andere manier naar je omgeving kijken: “Je hoeft niet ver te gaan om aan eetbare kruiden te komen. Als je de straat uit loopt, heb je op het eerste beste grasveldje al drie verschillende kruiden te pakken.” Klaver zie je bijvoorbeeld veel groeien. Heel lekker op een boterham met kaas. En een simpel madeliefje staat mooi in een salade. Omdat je ineens ziet hoe waardevol de planten om je heen zijn, ga je ook de natuur meer waarderen. Renée: “Toen ik moeder werd, dacht ik: ‘Wat laten we achter voor onze kinderen?’ Door mijn kennis ben ik anders naar de natuur gaan kijken en dat wil ik ook overdragen aan anderen.”
Wildplukken wordt hip
We lopen een stukje de akker op en binnen een paar seconden stuiten we op iets eetbaars: ”Kijk, dit is kamille, heerlijk in de thee!” Renée is goed bekend in de polder. Ze verhuisde zelf van de drukke stad Rotterdam naar Rhoon en de natuur doet haar goed. “Zo mooi dat dit gebied natuurinclusief teelt, daardoor zijn er veel meer insecten en eetbare planten.” Dat zie je trouwens ook in de stad, omdat er minder gemaaid wordt, groeit er steeds meer langs de kant van de weg. Ook wildplukken wordt populairder maar dat is niet zonder gevaar: “Wildplukken wordt hip en het gevaar is dat mensen niet weten waar ze mee bezig zijn. Er groeien giftige planten in Nederland, de gevlekte scheerling bijvoorbeeld, die lijkt heel erg op het eetbare fluitenkruid maar is dodelijk. Als je niet weet hoe te determineren kan dat fatale gevolgen hebben.”
Wildpluk bewust
Bovendien is wildplukken officieel verboden omdat het valt onder stroperij: “We hebben niet meer zoveel natuur in Nederland en er moet genoeg overblijven voor bijen en vogels.” Als je wildplukt is het dus belangrijk om dat bewust te doen. Daarom geeft Renée tijdens de Oogstdag op 4 september 2021 kruidenwandelingen bij De Vlakkenburg. “Op de Oogstdag laat ik zien wat er allemaal groeit in het Buijtenland en wat je daar voor lekkere dingen mee kan maken zoals pesto’s en soepen. Maar ook niet-eetbare producten zoals kaarsen, eetbare bloemenmengsels en theeën.”
Kruidenwandeling
Wil je ook meewandelen met een kruidenwandeling? Kom tijdens de Oogstdag gezellig naar het Buijtenland van Rhoon. Renée ontmoet u graag op de Vlakkenburg (Essendijk 24, Rhoon). Wandelingen starten rond 10.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur en duren ongeveer een uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. Bij veel belangstelling wordt een extra ronde ingelast en ook bij de kraam kunt u ontdekken hoe smaakvol de kruiden uit het Buijtenland zijn.