Jonge kerkuilen in het Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon hangen een paar nestkasten voor kerkuilen. Dit is speciaal voor de kerkuilenparen die zich in het gebied bevinden. Mét succes, want dit jaar hadden ze zes jongen. Het ging vroeger slecht met de kerkuil, maar door het ophangen van nestkasten is sinds 2000 de populatie in Nederland weer gestegen. Daarnaast is het landschap in Nederland op veel plekken is geschikter geworden doordat er minder giftige stoffen worden gebruikt. Hierdoor is er meer eten zoals muizen beschikbaar voor kerkuilen. In het Buijtenland van Rhoon zijn we erg blij met de kerkuilen en doen daarom onderzoek hoe de uilen beter kunnen overleven.

Kerkuil

Kerkuilen bij de Vlakkenburg

Één kerkuilenpaar heeft de nestkast in de schuur van ons kantoor op De Vlakkenburg gevonden. Erg leuk én interessant! Gebiedsbeheerder Arjan heeft een camera opgehangen, zodat we het paar goed in de gaten kunnen houden. Het vrouwtje legde in 2020 vier en dit jaar zelfs zes eieren. Dat is bovengemiddeld veel.

Kerkuil
Kerkuilen in nestkast

Een ringetje om

Begin augustus zijn de zes jonge kerkuilen geringd door ringster Eveline van der Jagt. De kerkuilen zijn door haar gewogen, gemeten en geringd. Wist je dat de pootjes van de jonge kerkuilen al volgroeid zijn vanaf 20 dagen? Vanaf dan kunnen ze dus geringd worden. Echter ringt Eveline de kerkuilen het liefst zo laat mogelijk. Hier zijn ze ongeveer 30 dagen.

Kerkuilen ringen buijtenland van rhoon
Kerkuilen ringen buijtenland van rhoon

Hoe bepaal je de leeftijd en het geslacht?

De lengte van de vleugel geeft ongeveer aan hoe oud de jonge kerkuil is. Als de vleugel 117,8 mm is, dan is de jonge kerkuil 27 dagen oud. De geslachtsbepaling was nog niet mogelijk, omdat ze nog te jong zijn. Je kunt dit normaalgesproken zien aan de veren!

Kerkuilen ringen
Kerkuilen geslachtsbepaling

Onderzoek

Dankzij het ringen van de vogels kan er onderzoek worden gedaan naar de overlevingskans en de leeftijd van de uilen en de plaatsen waar ze naartoe trekken. Dit wordt gedaan door Ringgroep Rhoon (onderdeel van Vogelwerkgroep Ijsselmonde). Met deze informatie kunnen we de kerkuilen nog beter beschermen in het Buijtenland van Rhoon.

Kerkuilen ringen

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.