Rotterdamse single malt whisky, met lokaal graan, gaat Europa veroveren
In een rustieke boerenschuur aan de rand van Rotterdam gaat vanaf 2025 de nieuwe Cley whisky distillery van start. Cley Whisky is sinds dit jaar lid van de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon en gebruikt gerst uit Rhoon voor hun productie.
Even kennis maken...
In het hart van de stokerij komen twee grote, authentieke Schotse distilleerketels die maar liefst 180.000 liter new make spirit per jaar gaan produceren. Daarmee wordt de onderneming één van de grootste whiskydistilleerderijen van Nederland. Eigenaren Paul den Dulk en Maria de Sena Neves verwachten de uiteindelijke whisky in de meeste Europese landen te gaan verkopen. Om investeerders en whiskyliefhebbers de kans te geven dit avontuur mee te beleven, start op 13 november een crowdfundingsactie in samenwerking met ondernemersplatform Crowd About Now.
Foto: Maria en Paul van Cley
"Om te groeien is een nieuwe locatie nodig. Deze hebben wij gevonden in Rotterdam Zuid, dicht bij waar onze gerst groeit in het Buijtenland van Rhoon. Een oude boerderij met een grote hoge graanschuur, een perfecte plek om onze single estate Single malt whisky te gaan produceren."
Echte Schotse distilleerketels
De aangekochte stoere Schotse distilleerketels hebben een inhoud van respectievelijk 7000 en 5000 liter. “Ze waren eigendom van de Schiedamse Stokerij Herman Jansen Beverages, maar zijn daar nooit in gebruik genomen”, vertelt de ervaren distillateur en mede-eigenaar van de Cley distillery Paul die haast niet kan wachten om er in 2025 mee aan de slag te gaan. “Omdat whisky tenminste drie jaar moet rijpen, zullen we vanaf 2029 de nieuwe single malt kunnen gaan bottelen en op de markt brengen.”
Ervaren master distiller
De verwachte productie van 180.000 liter whisky per jaar is een gigantische overgang van de slechts 6000 die Paul en Maria sinds 2005 distilleerden in hun eigen micro-distilleerderij. Deze Cley single malt whisky kreeg snel veel fans en lovende kritieken. “Wij houden telkens drie distillatierondes en laten de new make spirit vervolgens rijpen in zowel ex-bourbon vaten als geroosterde vaten van nieuw Amerikaans eiken, waardoor het een zachte whisky is met opvallend veel smaak en aroma voor zijn relatief jonge leeftijd”, vertelt de distillateur. “Die methode blijft in de nieuwe distilleerderij precies hetzelfde, alleen op veel grotere schaal.”
Van land tot glas
De grote distilleerderij gaat zoveel mogelijk klimaatneutraal functioneren en maakt voor de productie gebruik van biologisch geteeld gerst van de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon waar Cley lid van is. Omdat Cley zo de hele keten – van land tot glas – in eigen beheer heeft mag het zich straks ook de grootste Single Estate whisky distillery van Nederland noemen. Het gebouw zelf krijgt ook een terras met uitzicht over het aangrenzende park, een slijterij, een proeflocatie op zolder en zelfs een overnachtingsmogelijkheid. “We gaan er rondleidingen geven, en uiteraard veel proeverijen geven; zo creëren we echt dé whisky-experience van Nederland.”
Alvast whisky proeven? Meer informatie & verkooppunten vind je op de website van Cley Distillery.