Tien reekalfjes gered dankzij inzet van warmtebeeld drone

Dankzij de samenwerking van agrariërs, bewoners, vrijwilligers, Wildbeheereenheid IJsselmonde en Ecodrones zijn er tien reekalfjes gered in het Buijtenland van Rhoon. Met behulp van een warmtebeelddrone konden de jonge dieren gesignaleerd worden in het veld, voordat er werd gemaaid. Een mooie actie waar natuur en landbouw met behulp van innovatie elkaar kunnen versterken en aanvullen. Naast de reekalfjes werden ook verschillende akkervogels gemarkeerd en veel hazen waargenomen.

Reekalf in gras dronebeeld

Voorjaar: broedseizoen en maaiseizoen

Natuur en landbouw zitten elkaar soms in de weg, in het voorjaar krijgen alle dieren jongen maar moet er ook gezaaid en gemaaid worden. In het Buijtenland van Rhoon wordt hier zo goed mogelijk rekening mee gehouden door de boeren. In het voorjaar is het broedseizoen voor vogels die hun nesten maken op en in de akkers. Het is ook de tijd dat jonge reekalfjes worden geboren. Ze verstoppen zich in het hoge maaiveld. Voorjaar betekent voor boeren ook maaiseizoen. Als ze met hun machines het land op gaan, weten de meeste dieren zoals hazen weg te vluchten. Jonge reekalfjes daarentegen drukken zich bij gevaar dicht tegen de grond om onzichtbaar te zijn voor vijanden als de wolf, mens en hond. Het nadeel daarvan is dat boeren ze ook niet zien. In het Buijtenland van Rhoon werken de agrariërs daarom al een aantal jaar samen met vrijwilligers van natuurpartijen en de Wildbeheer Eenheid Eiland IJsselmonde om jonge reekalfjes en broedende akkervogels te schouwen. Voorafgaand aan het maaien, worden de verstopplaatsen in kaart gebracht zodat de boeren daar rekening mee kunnen houden. Helaas wordt met het blote oog niet alle dieren gesignaleerd.

Zoek het reekalf:

Reekalf in gras drone

Gevonden!

Reekalf in gras met warmtebeeld drone

Inzet van warmtebeelddrones

Daarom is er dit jaar (2024) voor het eerst geëxperimenteerd met de inzet van warmtebeelddrones. In de vroege ochtend vliegt een thermische drone boven het veld en dankzij het warmteverschil tussen de koele akker en de warme dieren zijn ze goed te zien. Als er een reekalfje, of nest is gevonden dat blijft de drone hangen boven het punt. Daarnaast worden de coördinaten hiervan opgeslagen. De dronepiloot blijft met de drone boven het reekalfje hangen (op ongeveer 25 a 30 meter hoogte) en geeft via de Walkie Talkie aan de vrijwilligers door waar het reekalfje zich precies bevind. Daarna wordt er een wasmand over het reekalfje heen geplaatst en de locatie wordt gemarkeerd met vlaggen.

De gevonden vogelnesten worden ingevoerd in een app en gemarkeerd met vlaggen zodat de boer kan zien tijdens het maaien. Het experiment blijkt een succes. Na zes keer schouwen zijn er tien reekalfjes gered. Ook zijn er diverse nesten van kieviten, eenden, fazanten en andere vogels gevonden.

Hoopvol experiment

Gebiedsbeheerder Arjan Ponsen kijkt positief terug op het experiment: “Dit is het eerste jaar dat we dit doen. De samenwerking ging erg goed. Dankzij de samenwerking hebben we tien reekalfjes kunnen redden. Fijn dat iedereen zich hiervoor heeft ingezet. Dat geeft hoop voor volgend jaar.”

Ook legt hij uit waarom een wasmand wordt gebruikt om de reekalfjes te beschermen: “Reekalfjes zijn geurloos om zich te beschermen tegen vijanden. Als mens mag je ze niet aanraken om verspreiding van geur te voorkomen. Door een wasmand over het kalfje heen te leggen raak je hem niet aan en is hij toch veilig, door de wasmand ook nog eens duidelijk te markeren met vlaggen weet de boer precies waar hij zit. Na het maaien haalt de boer de wasmanden en vlaggen weer weg zodat de reegeit, de kalfjes weer kan vinden”

Naast reekalfjes en broedvogels werden er nog meer bijzonderheden waargenomen. “We zagen ook heel veel hazen op de warmtebeelden. De jonge hazen die zijn gevonden tijdens het schouwen waren oud genoeg om weg te springen, maar het is leuk om te zien dat er zoveel zitten.”

Arjan Ponsen (links) met vrijwilligers

Aangepast maaibeleid

Ook in het maaibeleid hebben de boeren rekening gehouden met de jonge dieren. Ze maaiden later dan normaal in dit seizoen. Dat dat had deels ook te maken met het natte voorjaar. Arjan: “Het late maaien nam wel wat uitdagingen met zich mee, zo moesten veel percelen in dezelfde periode gemaaid worden, dit was logistiek een hele uitdaging. Extra fijn dus dat we zoveel hulp hadden. Daarnaast had het late maaien als voordeel dat er al e veel nesten al waren uitgekomen en de jonge dieren al tijd en rust hebben gehad om op te groeien.”

Boer Wiard

Grasklaver

Buijtenland van Rhoon

Wil je reeën bewonderen?

Nu het broedseizoen voorbij is, zijn de jonge reeën snel genoeg om zelf weg te springen bij landbouwwerkzaamheden. Vanaf half juli is het een goed moment om reeën te kijken in de polder. Arjan: “Nu is de bronstperiode aangebroken en worden de mannetjes en vrouwtjes actiever. Ze gaan op zoek naar een geschikte partner. Aankomende weken zullen er daarom veel reeën te zien in het veld. Die zijn prachtig te bewonderen vanaf de dijken en struinpaden.” Vanaf 1 augustus zijn ook de struinpaden in de Zegenpolder weer toegankelijk voor bezoekers.

Dank aan iedereen die heeft geholpen om dit voor elkaar te krijgen. Boeren, bewoners, vrijwilligers, wildbeheereenheid Eiland IJsselmonde en Ecodrones Mart Stevens, Mark Schouten en Sunil Elstak.

Ecodrones actief

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Vogelsoorten

Vrijwilliger worden?

De polder

Dag van de biodiversiteit Rotterdam