Workshop vlas weven door textielexpert Maaike Gottschal

 

Sinds 5 jaar is vlas weer terug in het Buijtenland van Rhoon. Dat is een prachtig gezicht, vanaf de langste dag van het jaar op 21 juni kleuren de polders twee weken lang paars en daarna felgroen. Vlas is een natuurvriendelijk, duurzaam gewas en goed voor de biodiversiteit met onverwachte en veel mogelijkheden voor ontwerpers. Met het project Linnen Beyond Fashion wil het Buijtenland van Rhoon de oude linnenambacht weer terugbrengen naar lokale ontwerpers. Op donderdag 10 oktober laat textielexpert Maaike Gottschal in de Koopgoot in Rotterdam zien hoe vlas je vlas kunt weven tot linnen.

 

Linnen Beyond Fashion

Workshop vlas weven

Op donderdag 10 oktober geeft Maaike Gottschal van 14.00 - 15.30 uur een workshop vlas weven in De Goot. De Goot is de tijdelijke pop-up expositie van de Dutch Sustainable Fashion Week. Wil je meer weten over vlas en de mogelijkheden ervan? Kom dan langs in De Goot. Maaike laat zien hoe ze zelf vlas weeft op haar weefgetouw en je kunt zelf ook aan de slag met weven. Je hoeft je niet aan te melden. Wandel binnen in De Goot en laat je verrassen door dit prachtige lokale gewas.

Informatie

Datum: donderdag 10 oktober

Tijd: van 14.00 - 15.30 uur

Locatie: De Goot, Beurstraverse 154, Rotterdam

Aanmelden is niet nodig.

Linnen Beyond Fashion

Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw was de vlasindustrie in Nederland en in Rhoon groot. Vlas zorgde voor veel werkgelegenheid in de Nederlandse textielindustrie. De opkomst van plastics in de jaren zestig ging ook ten koste van veel van de technische toepassingen van linnen. Daar bovenop kwamen nog goedkoop katoen en de concurrentie uit lagelonenlanden. Daardoor verdween de textiel uit ons land en het vlas nagenoeg van de akker en ging kennis en ambacht om met het gewas te werken verloren.

Sinds 5 jaar is vlas weer terug in het Buijtenland van Rhoon. Vlas is een natuurvriendelijk, duurzaam gewas en goed voor de biodiversiteit met onverwachte en veel mogelijkheden voor ontwerpers. Daarom hebben het Buijtenland van Rhoon, Van de Bilt zaden- en vlasexpert, en textielexpert Maaike Gottschal van de Textielfabrique de krachten gebundeld in het project Linnen Beyond Fashion.

Ons doel is om het vlas weer terug te brengen in de lokale textielketen. We gaan de komende jaren ontwerpen en onderwijzen zodat er een nieuwe generatie modeontwerpers is die de waarde van vlas waardeert en ermee kan werken. Zo keert het ambacht weer terug bij de ontwerpers.

Linnen Beyond Fashion is onderdeel van de Dutch Sustainable Fashion Week.

Pop-up expositie in De Goot

In het midden van de Koopgoot, onder straatniveau, geeft De Goot ruimte aan creativiteit en cultuur. De Goot is een tijdelijke ruimte voor eigentijdse ideeën van de maker én voor de maker. De makers vormen het hart van de Goot.

Vanaf 9 augustus tot en met 11 oktober is er in De Koopgoot een pré-DSFW Rotterdam expositie in het hart van het Rotterdamse fashion walhalla: de Goot. De expositieruimte is 7 dagen in de week geopend van 12.00-17.00 uur. Bezoek de Goot gratis om een inkijkje te krijgen van nieuwe en opkomende duurzame Rotterdamse mode-ontwerpers en makers. Fashion in Rotterdam is HOT!

 

expo linnen beyond fashion02
wandelen en fietsen in Rhoon

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!