Lancering ‘Linnen Beyond Fashion’ waar boer, verwerker en modeontwerper samenwerken en onthulling eerste ontwerp met vlas

Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon, natuurinclusieve boeren Wiard Visser, Adjan Vos, Gert van Herk en Arjo Klok, Van de Bilt Zaden en Vlas en textielexpert Maaike Gottschal hebben de krachten gebundeld in het meerjarenproject ‘Linnen Beyond Fashion’. Een uniek project waar boer, modeontwerper en verwerker samen de lokale vlasketen opnieuw willen weven.

Op vrijdag 11 oktober was de lancering van het meerjarenproject ‘Linnen Beyond Fashion’ in Boerderij De Vlakkenburg’ in Rhoon. Maaike Gottschal onthulde haar ontwerp met vlas en droeg haar liefde voor dit vezel symbolisch over met de sjaal.

Vlas Linnen Beyond fashion

Lancering Linnen Beyond Fashion in het Buijtenland van Rhoon, van links naar rechts de projectpartners. De boer Arjo Klok, Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon, Anja Jongejan en Jeanette Verdonk, Lenno Vermaas van Van de Bilt Zaden en Vlas, Monique Drent Dutch Sustainable Fashion Week, textielexpert Maaike Gottschal en Gerard Doornbos Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. Foto: Jacqueline Fuijkschot.

Terugblik

Wat kijken we terug op een mooie lancering vorige week van ons meerjarenproject ‘Linnen Beyond Fashion’ als onderdeel van The Dutch Sustainable Fashion Week. Op donderdag 10 oktober stonden we met maar liefst een hele pagina in de krant en kopte het AD ‘Zilverkleurig supergewas', ‘waar ze bij Chanel jaloers op zouden zijn’. Dit moet de kledingindustrie veranderen.

Op vrijdag 11 oktober was de lanceringsbijeenkomst in boerderij De Vlakkenburg in het Buijtenland van Rhoon.

Panelgesprek

We doken met een panelgesprek onder leiding van moderator Dore van Duivenbode in het vlas. Met boeren Adjan Vos en Arjo Klok spraken we over het telen in de polders van Rhoon. Sinds vijf jaar is vlas weer terug in de teeltplannen van de boeren, gezamenlijk zo’n 35 hectare. Verwerker Lenno Vermaas van Van de Bilt zaden en vlas bv vertelde over het bijzondere cultuurhistorische gewas en de vele toepassingen van lijnzaad, hockeystick tot de tussenmuurtjes bij de Ikea.

Over de textielindustrie

Slechts 0,4% van alle hedendaagse textiel in de wereld is linnen. De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën. En dat terwijl er een oersterk en duurzaam gewas in Nederland groeit en bloeit. Vlas gebruikt veel minder water dan biologisch katoen en is goed voor de biodiversiteit. Ontwerper en textielexpert Maaike Gottschal werkt sinds 2016 met het vlas. Maaike: ‘Het valt mooier dan katoen. Het glanst en het is oersterk. Vanuit handmatige bewerkingen van de vezels, het ontwerpen van eigen garencombinaties en de vele combinaties die dit biedt op het weefgetouw, kun je de meest fantastische stoffen maken.’ Anja Jongejan van de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon vertelde over de ambities om de lokale vlasketen opnieuw te weven en de droom om de spinnerij weer terug te brengen in Rhoon.

Onthulling eerste ontwerp

Maaike Gottschal onthulde haar ontwerp ‘Sjaal met venstertjes’ en overhandigde de sjaal aan Jeanette Verdonk, programmamanager van het Buijtenland van Rhoon. Tijdens het weven maakte ze gebruik van restjes en handgesponnen vlas van The Linen Project, en vlas en alpaca uit Rhoon.

Het kan anders. Speciaal voor bevlogen modeontwerpers is een open call geopend om met vlas te werken. Onder leiding van textielexpert Maaike Gottschal krijgen ze de kans om onder te duiken in de wereld van vlas en nieuwe unieke stoffen en ontwerpen te maken. We willen samenwerken met bevlogen modeontwerpers van gevestigd tot ontwerpers in spe. Zo investeren we in een duurzame toekomst. De open call van 2024 is gesloten, in 2025 zal de open call in oktober opnieuw worden opengesteld. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Linnen Beyond fashion
Linnen Beyond fashion
Linnen Beyond fashion
Linnen Beyond fashion

De waarde van vlas

Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw was de vlasindustrie in Nederland en in Rhoon groot. Vlas zorgde voor veel werkgelegenheid in de Nederlandse textielindustrie. De opkomst van plastics in de jaren zestig ging ook ten koste van veel van de technische toepassingen van linnen. Daar bovenop kwamen nog goedkoop katoen en de concurrentie uit lagelonenlanden. Daardoor verdween dit textiel uit ons land en het vlas nagenoeg van de akker. Daarmee ging kennis en ambacht om met het gewas te werken verloren. Vlas is een natuurvriendelijk, duurzaam gewas en goed voor de biodiversiteit met onverwachte en veel mogelijkheden voor ontwerpers. Sinds vijf jaar is vlas weer terug in de teeltplannen van de boeren, gezamenlijk zo’n 35 hectare, en kleuren de polders in Rhoon van april tot en met de langste dag zo groen als vlas. Daarna gaat het vlas in bloei. Dan zijn de velden twee weken lang in de vroege ochtend prachtig lilablauwgekleurd. Ieder bloemetje bloeit maar een dag. De komende jaren staan in het teken van ontwerpen en onderwijzen zodat er een nieuwe generatie modeontwerpers ontstaat die de waarde van vlas waardeert en ermee kan werken. Zo keert het ambacht terug bij de ontwerper en investeren ze samen in een duurzame toekomst en wordt cultuur, boer, natuur en consument verbonden.

Vlas Linnen Beyond Fashion
Vlas Linnen Beyond Fashion

Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon

De gebiedscoöperatie heeft als doel om het Buijtenland van Rhoon verder te ontwikkelen als gebied waar natuur, landbouw en recreatie hand in hand gaan. De leden zetten zich in voor een mooi cultuurlandschap, waar bijzondere vogels en akkerflora voorkomen, waar boeren met een natuurinclusieve bedrijfsvoering een goede boterham kunnen verdienen en waar inwoners van IJsselmonde en daarbuiten kunnen genieten van rust, ruimte en lekkere streekproducten.

Vlas Linnen Beyond Fashion

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Akkerflora

Natuurinclusief

vlas