Herenboeren Rhoon: een nieuw lid van de coöperatie

Vanaf begin dit jaar (2024) heeft de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon er een nieuw lid bij: Herenboeren Rhoon. Een burgerbeweging die wil laten zien dat voedselproductie anders, beter en duurzamer kan. Dit doen ze in nauwe samenwerking met De Buytenhof. Boer Pieter van Voorden bestiert de boerderij en de leden halen wekelijks hun verspakket op. Tijd voor een kennismaking. 

Herenboeren Rhoon

Herenboeren Nederland

Herenboeren is een landelijk initiatief waarvan er inmiddels al 22 actief zijn in Nederland. De 20ste Herenboerderij van Nederland is geland in Rhoon. In nauwe samenwerking met boer Wiard Visser van de Buytenhof heeft Herenboeren Rhoon een stuk grond ter beschikking gekregen. Als Herenboer ben je met ongeveer 250 andere huishoudens mede-eigenaar (coöperatielid) van je eigen Herenboerderij. De coöperatieleden werken mee op de boerderij, nemen deel aan werkgroepen of het bestuur, maar dat is niet verplicht. Het bestuur van Herenboeren Rhoon bestaat uit voorzitter Martijn Stortenbeker, bestuurslid Jeanette Verdonk, Allard Drijver, Akke Derksen en Emiel van Hummel. Zij vertegenwoordigen de leden. Boer Pieter van Voorden is in dienst en stuurt als agrarisch bedrijfsleider de boerderij aan.

Herenboeren Rhoon vrijwilligers
Herenboeren Rhoon

Voorzitter Martijn Stortenbeker

Voorzitter Martijn Stortenbeker: “Mijn motivatie om voorzitter te zijn van Herenboeren Rhoon komt voort uit mijn passie voor de korte voedselketen en het produceren van gezond voedsel. Ik geloof sterk in het belang van lokaal geproduceerd voedsel zonder gebruik van beschermings- en bestrijdingsmiddelen. Zo weet je precies wat je eet. 

Het was eigenlijk een groot toeval dat we in Rhoon terechtkwamen. We waren op zoek naar een stuk grond in de omgeving van Rotterdam en via ‘Rotterdam de boer op’ kwamen we in contact met De Buytenhof, die ons een plekje op hun locatie gunde. We zitten hier nu een jaartje en het bevalt ons meer dan prima. Het Herenboeren-concept past naadloos in het streefbeeld van Buijtenland van Rhoon en bij de bedrijfsvoering van De Buytenhof. We hebben niet echt hoeven wennen; het past gewoon goed bij elkaar. Onze Herenboerderij onderscheidt zich door de actieve betrokkenheid van de leden, die gezamenlijk beslissingen nemen en bijdragen aan het dagelijkse reilen en zeilen van de boerderij. Dit zorgt voor een sterke gemeenschap en een gevoel van eigenaarschap. Daarnaast streven we naar een gesloten kringloop, waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van onze eigen middelen en afval minimaliseren. Onze focus op biodiversiteit en duurzaamheid betekent dat we werken met natuurlijke processen en geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Dit resulteert in een minimale ecologische voetafdruk en een gezonde, vruchtbare bodem. 

We zijn lid geworden van de gebiedscoöperatie omdat we het belangrijk vinden om gezamenlijk eenzelfde doel na te streven. Het is goed om te weten wie je buren zijn en om samen op te trekken. We werken graag mee aan de realisatie van het streefbeeld en willen ook kijken waar samenwerkingen mogelijk zijn. Het lidmaatschap biedt ons toegang tot een breder netwerk en eventuele ondersteuning bij duurzame landbouwpraktijken.” 

Ik geloof sterk in het belang van lokaal geproduceerd voedsel zonder gebruik van beschermings- en bestrijdingsmiddelen. Zo weet je precies wat je eet. 

Lekker van Buijten

Werkgroepen

Op een Herenboerderij bepalen de leden het dagelijks reilen en zeilen van de boerderij. In de afgelopen maanden zijn door de coöperatieleden al dertien werkgroepen opgericht om de Herenboerderij te ondersteunen en te kunnen draaien, denk aan de communicatie, monitoring biodiversiteit en boerenhulp. Het perceel met de gewassen is ingezaaid, verzorgd en onderhouden door de werkgroep ‘Boerenhulp’ onder de bezielende leiding van boer Pieter van Voorden. De pipowagen, een gift van Rotterdam de boer op!, is in elkaar getimmerd door ‘het Klusteam’ en staat inmiddels als honk op het perceel.

Herenboeren Rhoon
Herenboeren Rhoon

Allereerste oogst

Op 11 juli 2024 kwam de allereerste oogst, de paksoi, van Herenboeren Rhoon van het land. Inmiddels wordt er wekelijks trouw afgehaald vanuit de uitgifteschuur van Herenboeren Rhoon op het terrein van de Buytenhof, tegenover de Theeschenkerij. Het afgelopen jaar kwamen er al meerdere soorten kroten, suikermaïs, pastinaak en uien van het land. 

Herenboeren Rhoon bij de Buytenhof
Lekker van Buijten

Herenboer Pieter van Voorden verlangde naar eerlijk voedsel

Boer Pieter van Voorden is 24 jaar oud en komt uit Moerkapelle. “Mijn grote drijfveer om herenboer te worden is een sterk verlangen om eerlijk voedsel te verbouwen, met oog voor de natuur en in samenwerking daarmee. Het fijne van het Buijtenland van Rhoon is dat deze manier van landbouw gestimuleerd wordt. Wij worden door de inrichting van de polder geholpen in het creëren van een omgeving waarin een balans is tussen plagen en natuurlijke vijanden, zodat wij ons deel kunnen oogsten en de natuur met ons mee kan groeien. Op die manier, hand in hand met de natuur, is een duurzaam landbouwsysteem toekomstbestendig.”

Herenboeren Rhoon

Herenboeren als lid van gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon

Herenboeren Rhoon sluit goed aan op de missie en doelen van het Buijtenland van Rhoon en is daarom lid geworden van de gebiedscoöperatie. Directeur van de gebiedscoöperatie Anja Jongejan: “Herenboeren is begin dit jaar vanwege vooral de aansluiting bij het streefbeeld en de doelen lid geworden van de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. Zij hebben zich al langer bewezen als waardevolle publiekstrekker, waar mensen op een laagdrempelige en actieve manier kennis kunnen maken met landbouw. Ook wordt door het toevoegen van een Herenboerderij een bijdrage geleverd aan de recreatieve doelstellingen van het Buijtenland van Rhoon, en het verbinden van stadsbewoners. Wat ook mooi is dat door een Herenboerderij de betrokkenheid bij het beheer van het gebied wordt vergroot met hun deelnemers. Win win!”

Plannen van Herenboerderij Rhoon

Het perceel van Herenboeren Rhoon is momenteel circa 3,5 hectare groot. In 2024 is op bescheiden schaal gestart met in eerste instantie alleen groente. Het bestuur hoopt de komende jaren verder uit te breiden, waar mogelijk in samenwerking met de andere leden van gebieds cooperatie Buijtenland van Rhoon.

Ook lid worden van Herenboeren?

Ben je enthousiast en wil je ook meedoen? Er is nog plek op de Herenboerderij in Rhoon. Lees meer op hun website.

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wintergroente

paarse spruiten

Verkooppunten

Boerderijwinkel Buytenhof

Ontdek meer!

Struinroute