Landschapsschilderij op het Driepolderpunt in Rhoon
Het landschap in het Buijtenland van Rhoon is zo mooi dat het geen schilderij nodig heeft. Het landschapsschilderij op het Driepolderpunt verleid je om de schoonheid van de omgeving te zien. Op deze plek komen drie polders samen: Zegenpolder, Molenpolder en Portlandpolder. Het landschapsschilderij kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis.
Geschiedenis
Tijdens de Polderdag in 2009 werd het landschapsschilderij onthult door Alexander Pechtold, de voormalig voorman van D66 die opgroeide in Rhoon. Het schilderij vormt de omlijsting van de polders en draagt de titel ‘onze polders een plaatje'. Een veranderend plaatje dat met de seizoenen mee, elk minuut van de dag verandert van zowel kleur als achtergrond. Het schilderij werd door bewoners van Rhoon neergezet ter herinnering aan het landschap dat verloren dreigde te gaan door de nieuwe bestemming van zoetklei oermoeras van dit gebied. In 2010 werd een plaquette onthuld met daarop teksten en signatuur van lopers van de "Walk of Fame", de polderwandeling die een aantal bekende Nederlanders met een link naar de Rhoonse polders, hebben gemaakt. Door de Carnisse Grienden werd in dat jaar ook een bank geschonken. Een rustpunt met mooi uitzicht voor wandelaars en fietsers. Meer informatie van de ontstaansgeschiedenis van het landschapsschilderij vind je op de website van de VVPA.
Foto's 2009
van VVPA
Heden
Na protest op het nieuwe bestemmingsplan vanuit verschillende groepen zoals bewoners, ondernemers, natuurverenigingen en boeren werd gekozen voor een nieuwe aanpak in het gebied: boeren mét de natuur en voor de toekomst. De partijen kwamen samen in een gebiedscoöperatie genaamd Buijtenland van Rhoon. Samen bedachten ze het Streefbeeld, waar alle plannen voor de toekomst van de polder rondom natuur, landbouw en recreatie in beschreven staan. Om deze samenwerking en het behoud van de polder, te bevestigen werd het tijdelijke landschapsschilderij vervangen door een blijvend exemplaar. Tijdens de Polderdag op 2 juli 2022 werd het nieuwe landschapsschilderij onthult door burgemeester van Albrandswaard Jolanda De witte, directeur van de gebiedscoöperatie Anja Jongejan, voorzitter recreatie Wiard Visser en namens de VVPA Thedie Binder. Benadrukt werd het unieke karakter van de cultuurhistorische polder en de bijzondere samenwerking tussen de verschillende partijen in het gebied. Ook werd een doorkijkje gegeven naar de toekomstplannen van de gebiedscoöperatie.
Toekomst
Tijdens de onthulling van het landschapsschilderij was een doorkijkje te zien naar de belevenisplekken in het Buijtenland van Rhoon. Dat zijn recreatieve plekken waar wandelaars of fietsers even kunnen zitten en genieten van de prachtige flora en fauna die dit gebied te bieden heeftuitzicht. Op het Driepolderpunt zal in de toekomst een informatiebord, picknicktafel en uitkijkpunt komen. De ontwikkeling van deze bijzondere plekken zal in samenwerking met bewoners en belanghebbenden verder vorm gaan krijgen. Komende jaren zullen er steeds meer belevenisplekken te zien zijn in de polder.
Benieuwd naar de plannen van het Buijtenland van Rhoon? Op deze pagina vind je meer informatie over Streefbeeld Plus.
Bezoek het Landschapsschilderij op het Driepolderpunt
Het landschapsschilderij op het Driepolderpunt is altijd te bezoeken. Navigeer naar deze locatie(geen parkeerplaats). Grenzend aan het Driepolderpunt zijn twee leuke routes te volgen: het Vossenpad en de Buijtenroute.
1. Vossenpad
Het Vossenpad is een leuke boerenwandeling door het Buijtenland van Rhoon, de Carnisse Grienden, de Rhoonse Grienden en Klein Profijt. De boeren hebben het gebied opengesteld om deze bijzondere omgeving te ervaren. In de zomer loop je hier langs de koeien, paarden en bloeiende gewassen zoals vlas. Kijk hier voor meer informatie over het Vossenpad.
2. Fietsroute de Buijtenroute
Kom lekker trappen door de polders in het Buijtenland van Rhoon en luister onderweg naar de podcasts over dit eeuwenoude poldergebied. Er zijn twee startlocaties: de Buytenhof en Abel Activiteiten. Hier kun je de routekaart ophalen en krijg je een rugzak met lekkers uit het gebied mee. De fietstocht is 22,5 kilometer lang, maar een ingekorte versie is ook mogelijk. Bovendien kun je de route ook wandelen. Meer informatie over de Buijtenroute vind je hier.
Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Buijtenland van Rhoon
In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.