Wat is Silphie?
Dit jaar (2024) is de zonnekroon van boer Adjan Vos voor het eerst te zien in het Buijtenland van Rhoon. Silphie, zoals het gewas officieel heet, geeft prachtige gele bloemen en heeft veel voordelen voor de biodiversiteit. Het past daarmee goed bij de natuurinclusieve aanpak in het Buijtenland van Rhoon.
Boer Adjan Vos
Dit zegt Adjan Vos zelf over het gewas: “Door klimaatverandering nemen de neerslagtekorten toe maar juist ook extreme regenval. Om voorbereid te zijn op deze extreme weersomstandigheden kijken we naar klimaatbestendige gewassen. In het Buijtenland van Rhoon zijn we ook op zoek naar bloeiende gewassen zo kwamen we uiteindelijk dus bij Silphie."
Het heeft veel meerwaarde voor bodemverbetering en biodiversiteit, die laatste twee zijn dan ook ons doel met het gewas, het gewas is een goede bodemverbeteraar, trekt veel insecten aan en is een lust voor het oog.”
Positieve eigenschappen van Silphie
- Bloemrijk en goed voor de biodiversiteit (insecten, wild, vogels); Het gewas bloeit als andere gewassen uitgebloeid zijn.
- Het is een 20-30 jarig gewas waarbij geen bodembewerking nodig is, na inzaaien. Er is ook geen onkruidbestrijding meer nodig als het gewas sterk genoeg is.
- Hoog cellulose gehalte dus interessant om papier van te produceren.
Lees meer eigenschappen op de website van De Vossenburg.
Gewasborden in de akkers
Ieder jaar worden er gewasborden in de akkers van het Buijtenland van Rhoon geplaatst. Met dit jaar een nieuw bord: Silphie.
Inzaaien samen met mais
Twee jaar geleden is de Silphie al ingezaaid. Vossenburg: "We hebben de Silphie in april 2022 laten zaaien. Silphie wordt gezaaid samen met mais. Dit wordt gedaan omdat het Silphie-zaad alleen niet wil opkomen. De mais wordt gebruikt als kiemstimulant en omdat mais wel snel groeit moet het de onkruiddruk verlagen. De mais moet de Silphie door het 1e jaar ‘heen helpen’." En dat is gelukt!
Bloeiperiode van de zonnekroon
De silphie is in 2022 ingezaaid en en bloeit dit jaar voor het eerst. Vanaf eind juni tot ver in september verschijnen de mooie gele bloemen waar de plant zijn bijnaam zonnekroon aan dankt. Adjan Vos: “De naam zonnekroon komt door de bloemen waarvan er zich eerst één opent, daarna twee en daarna steeds weer twee. Zo vormt zich een kroon van fel gele bloemen die lijken op kleine zonnebloemen.”
Gebruik van Silphi
Silphie kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt zoals ruwvoer, het maken van papier of het kan worden omgezet in biogas. Adjan Vos: “Wij hebben de Silphie nog niet geoogst en zijn er ook nog niet uit voor welk doel. Vooralsnog is het een mooi bloeiend gewas, een lust voor het oog dat prima past in het streefbeeld van het Buijtenland van Rhoon.”