Lekker naar Buijten!- lessen in het Buijtenland van Rhoon

Educatie over planten, bloemen, biodiversiteit en gezond eten begint bij de jeugd.

Jong geleerd is oud gedaan

Het Buijtenland van Rhoon biedt een mooi educatieprogramma over boerennatuur aan onder de naam 'Lekker naar Buijten!-lessen' in samenwerking met ervaren docenten en Albrandswaard Actief, om de jongste bewoners van Albrandswaard en Rotterdam te leren over de bloemen, gewassen en de bijen.

In het Buijtenland van Rhoon leren jong en oud over de ontstaansgeschiedenis van het gebied, ontdekken ze de flora en fauna en beleven ze hoe voedsel in de polder wordt gemaakt. We gaan het veld in, proeven, ruiken, zien en ervaren. Het zijn lessen waar kinderen blij van worden, ervaringen die ze meenemen en enthousiast delen met vriendjes en familie. Het gaat om educatie maar wel op een toegankelijke, bewegelijke en speelse manier.

lekker naar Buijten
Ontdek Buijtenland van Rhoon
Boerennatuur educatie Buijtenland van Rhoon

Lekker naar Buijten! lessen

Basisscholen in Albrandswaard en omgeving kunnen via de website Albrandswaard Actief een les boeken over diverse onderwerpen. Denk aan een praktische les over vogels in de grienden, een toegankelijke filosofieles over de mens en de natuur of een interessante les over eetbare planten. Voor iedere leeftijd is er genoeg te doen.

Bekijk hier alle lessen.

 

Ervaren docenten

De boerennatuurlessen worden gegeven door ervaren docenten met een hart voor groen. De lessen sluiten aan op de inhoudslijnen en aanbodsdoelen van basisscholen en gaan over vier thema’s: landschap, cultuurhistorie, landbouw en natuur.

Judith Stivaktas is kruidengeneeskundige, herborist, kok & voedingscoach bij Natuurlijk Zeker en leert de kinderen graag alles over eetbare en geneeskrachtige kruiden.

Belinda Hendriks van Denkkunst is al 25 jaar werkzaam als vakdocent beeldende vorming in het primaire onderwijs binnen de stichting BOOR. Ze heeft in meerdere wijken van Rotterdam de lessen verzorgd en de doorlopende leerlijnen ontwikkeld voor de groepen 1 t/m 8.

Marlot Bootsma van Buitenwijzer heeft jarenlange ervaring als basisschooljuf en focust nu op een van de belangrijkste onderwerpen voor de toekomst: natuur en ecologie.

Bekijk de docenten.

Wilde Kruiden Quiz: Weet jij welke plant helpt goed als je verkouden bent?

Visie op de boeren natuurlessen

  • Kinderen zitten al heel de dag binnen. Daarom zijn de lessen buiten en is er zo min mogelijk tekst, ze lezen al heel de dag
  • De lessen sluiten aan op de inhoudslijnen en aanbodsdoelen van basisscholen
  • De lessen gaan over vier thema’s: landschap, cultuurhistorie, landbouw en natuur.
  • Er wordt met echte natuur(materialen) gewerkt
  • Leerlingen krijgen het vertrouwen om zelf iets uit te voeren, fouten te maken en herstellen
  • De lessen sluiten aan op het handelingsperspectief van de leeftijd van de leerling

"De lessen zijn een fijne combinatie van beleven en vakinhoudelijke kennis"

Belang boerennatuureducatie

Ingrid Boltjes van Ingrid Natuurlijk Ingrid Natuurlijk! ontwerpt leerlijnen voor natuur-, wetenschap- en techniekeducatie in het basisonderwijs. Ingrid coördineert de kwaliteit van de boerennatuureducatie in Rhoon: “Vanuit het onderwijs, gebiedsorganisaties, landelijke en lokale politiek, maatschappelijke ontwikkelingen en de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen, is er een groeiende behoefte aan duurzaamheidseducatie. Zowel op het gebied van natuur en milieu als landbouw en voeding. Het aantal scholen en leerlingen in het gebied rechtvaardigt de noodzaak om een educatieprogramma te maken.”

Buijtenland van Rhoon zet zich in voor natuur en landbouweducatie

De gebiedscoöperatie wil (vanuit het Streefbeeld) de natuur en cultuurhistorische educatie voor met name basisscholen versterken.

“In het Buijtenland van Rhoon leren jong en oud over de ontstaansgeschiedenis van het gebied, ontdekken ze de flora en fauna en beleven ze hoe voedsel in de polder wordt gemaakt. In het bezoekerscentrum wordt de samenhang tussen al deze zaken duidelijk: welke invloed de manier van landbouw op de natuur heeft, hoe planten en dieren door de mens geholpen kunnen worden en hoe de mens zich eeuwenlang heeft aangepast aan de natuur maar ook het landschap naar zijn hand heeft gezet. De schaapskudde trekt onder begeleiding van herder en hond door het gebied en kinderen kunnen in het voorjaar de lammetjes bewonderen. Bij onder meer De Buytenhof maken jong en oud kennis met het boerenleven en kunnen zij hun eigen groenten en fruit plukken. Bij de herbouwde waterwipmolen wordt uitleg gegeven over de strijd tegen het water.”

Het Buijtenland van Rhoon leent zich erg goed voor educatie, niet alleen vanwege de aanwezige landbouw en rijke natuur en cultuurhistorie, maar ook door de nabijheid van veel leerlingen. Zowel voor kinderen uit Albrandswaard als uit de stad Rotterdam, waar veel kinderen nog nooit op een boerderij zijn geweest.

Boerennatuur educatie Buijtenland van Rhoon

Veel gestelde vragen over de boerennatuurlessen

Wat is er deze week te doen?

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!