Rotterdamse whisky met graan uit Rhoon. Cley Distillery ruilt achtertuin voor grote boerderij.
“We hadden nooit verwacht dat het zo groot zou worden, toen we in 2015 begonnen met het maken van onze eigen Whisky”, vertellen Paul en Maria van Cley Distillery. Inmiddels zijn ze zo hard gegroeid dat een nieuwe plek nodig is. Met behulp van een succesvolle crowdfundingscampagne openen ze in 2025 een nieuwe distilleerderij aan de rand van Rhoon, met winkel en proefruimte. De granen komen van de boeren uit het Buijtenland van Rhoon. Sinds kort zijn ze daarom lid van de gebiedscoöperatie.
Tijd voor een kennismaking!
Foto: Maria en Paul van Cley
Bijzondere ontdekking - 17e-eeuwse Nederlandse stooktraditie
Cley Distillery startte met een kleine distilleerderij in de tuin nadat Paul iets bijzonders ontdekte als vrijwilliger in het jenevermuseum: “We kwamen er per ongeluk achter dat in Rotterdam rond 1800 al iets soortgelijks gemaakt werd als whisky.” Toen was de geest uit de fles. “In het jenevermuseum mocht natuurlijk geen whisky worden gestookt, daarom zijn we het zelf maar gaan doen.”
Distilleerderij Rotterdam
Na deze ontdekking gingen Paul en Maria naar Oudhollands recept stoken, zoals dat in de 17e eeuw ook werd gedaan. Met gemalen gerst in plaats van hele korrels. Dat geeft veel meer smaak. Ze haalden het gerstmeel bij de molen in Schiedam, maar liever nog wilden ze werken met lokale granen. ‘Dan moet je even met afzetcoördinator Bert praten’, zei de molenaar. En zo kwamen ze terecht bij het Buijtenland van Rhoon. Sindsdien gebruiken ze lokaal graan van de boeren uit de polder. Dat levert een hoog kwaliteitsproduct.
"Ik drink zelf nauwelijks alcohol, maar whisky vind ik heerlijk! Het is ontspanning of zelfs meditatie. Je drinkt het in je eentje bij de open haard of in de zomer met vrienden om iets te vieren."
Zelf zijn ze al een tijd betoverd door de whisky levensstijl zoals ze het zelf noemen. Want het is meer dan een drankje. “Het is ontspanning of zelfs meditatie. Je drinkt het in je eentje bij de open haard of in de zomer met vrienden om iets te vieren. En als je eenmaal goede whisky hebt gedronken, dan wil je niet meer terug.” Hun eerste whisky was een Japanse, heel zacht van smaak. Toen heerlijk, maar: “nu vinden we die van ons eigenlijk lekkerder.”
Geheime ingrediënt
Ze zijn niet de enige. Na een succesvolle crowdfundingscampagne hebben ze 200% binnengehaald. Daarmee realiseren ze hun grote droom, een nog grotere distilleerderij in een oude boerderij aan de rand van Rhoon. Het geheim achter hun flessen? “Een goede whisky heeft goede ingrediënten en een lange rijping. Wij zijn jonge makers, maar omdat wij een andere manier van brouwen hebben, kunnen wij ons toch onderscheiden.” Zo wordt de whisky drie keer vijf uur gestookt en wordt het gerijpt op twee verschillende vaten. Die worden op onze specificatie gemaakt en geeft de drank enorm veel aroma’s. “Onze klanten vinden de whisky heel volwassen voor de leeftijd. Dat is een enorm compliment.”
Samenwerken met lokale boeren
Als lid van het Buijtenland van Rhoon hebben ze korte lijntjes met de boeren. Door steeds hetzelfde graan te gebruiken, blijft het recept consequent en op hoge kwaliteit. Daar zit tegelijkertijd ook een uitdaging. Want doordat de boeren nog geen lange termijn zekerheid hebben, kunnen ze geen garantie geven. Paul: “We hebben straks 350.000 kilo gerst nodig om te kunnen produceren. Dat is 25 hectare. Er is dus genoeg vraag, maar wij hebben de garantie nodig dat het kan worden geleverd. Als we die garantie niet hebben, moeten we verder gaan kijken, want wij hebben ook zekerheid nodig.”
Plannen
Tot die zekerheid er is, zijn ze druk bezig met de plannen voor hun nieuwe plek. “In april 2024 gaan we naar verwachting starten met bouwen. We hopen in mei 2025 de productie op te kunnen starten. In dat jaar staat ook de uitvoering van de horeca en Bed & Breakfast op de planning.” Ondertussen werken ze al samen met andere coöperatieleden zoals Vet & Lazy, waar ze vorig jaar een bijzonder biertje mee maakten. Een Vienna Lager van 100% Westminster brouwgerst gerijpt op whiskyvaten.
Als de locatie straks af is, willen ze een leuke fietsroute maken vanaf de distilleerderij naar het Buijtenland van Rhoon. “Veel mensen weten niet dat ze op fietsafstand van Rotterdam helemaal in de natuur zijn. Dat willen wij graag promoten.”
Een basisles whisky door Paul en Maria
Na drie jaar rijping op (eiken)houten vaten mag het gedistilleerde product whisky heten. Meestal zijn die vaten aan de binnenkant geblakerd. Whisky uit licht geblakerde vaten smaakt naar abrikoos, kokos en vanille. Een donkere blakering geeft smaken als pruim en chocolade.
Single malt betekent dat de whisky alleen van gerst is gemaakt en van één distilleerderij komt. Single cast betekent dat het van één vaatje komt. Als het gebruikte graan van één gerstveld komt, mag het single estate heten. Dat is het plan bij de nieuwe locatie van Cley. Dan is het dus een single malt, single estate.
We proeven een single malt van 52% die smaakt naar abrikozen, appel, sinaasappel, kokos en vanille. Daarna een whisky uit een vat waar sherry in heeft gezeten. Het smaakt naar pruimen en chocolade.
Wist je dat je met de Buijtenroute langs alle ondernemers in het Buijtenland fietst? Geniet van de polder en stop bij boerderijwinkels. Bekijk hem hier."
Cley Whisky kopen
Benieuwd naar het unieke recept van Cley whisky? Bestel een fles via de webshop of een van de andere verkooppunten. De Vienna Lager drink je bij de bar van Vet & Lazy Bierkaai in Rotterdam.