Twee bijzondere plantensoorten gevonden op de natuurvriendelijke oevers in Rhoon
Afgelopen jaren zijn in het Buijtenland van Rhoon natuurvriendelijke oevers aangelegd om de biodiversiteit in het gebied te vergroten. Een natuurvriendelijke oever is een oase voor flora en fauna. Afgelopen tijd werd langs de oevers een bijzondere ontdekking gedaan van twee zeldzame plantensoorten, vertelt onderzoeker van Natuurbalans Peter Verbeek.
“Er is op diverse plekken in het Buijtenland van Rhoon groot blaasjeskruid gevonden. Onder andere erg veel in de sloot van de natuurvriendelijke oever bij de molenruïne. Het is verrassend dat deze toch vrij zeldzame soort goed profiteert van de natuurinrichtingen. Hij bloeit nu niet, de plant is nu alleen vegetatief en heeft nu alleen groene blaadjes met blaasjes als je goed kijkt.”
Blaasjeskruid: een vleesetende plant
“Groot blaasjeskruid is vleesetende plant. Hij eet onder andere watervlooien en heeft een prachtige bloeiwijze van gele bloemen in circa mei en juni. Ze zijn spontaan opgekomen uit de oude zaadbank. Ze gaan vermoedelijk het volgend jaar voor het eerst bloeien verwachten we.”
Peter Verbeek & Udo Prins
Polei: zeldzame muntsoort
Verder was er een spectaculaire vondst op diverse plekken van polei, vertelt Peter Verbeek. “Dat is een zeldzame muntsoort die vermoedelijk spontaan opgekomen is op circa zes plekken langs de verflauwde natuurvriendelijke oevers.”
Meer natuurvriendelijke oevers
In het najaar van 2024 wordt gestart met de aanleg van nog 2,5 kilometer aan natuurvriendelijke oevers. Hou de ontwikkelingen in de gaten via het Buijtenland van Rhoon.
Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Buijtenland van Rhoon
In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.