Monitoringsrapporten Buijtenland van Rhoon 2023

In het Buijtenland van Rhoon wordt door onderzoekers nauwkeurig gemonitord wat de impact is van alle natuur, landbouw en recreatiemaatregelen die er worden genomen. Op deze pagina staan de resultaten van het jaar 2023.

Monitoring Buijtenland van Rhoon 2024

Floramonitoring

In het Buijtenland van Rhoon hebben verscheidene inrichtingsmaatregelen plaatsgevonden ten behoeve van natuurontwikkeling. De flora op de betreffende locaties wordt jaarlijks gemonitord om de effecten van de inrichtingsmaatregelen te monitoren. De locaties liggen in de Zegenpolder, Molenpolder en Portlandpolder.

Rapport: Ontwikkelingen Zegenpolder, Molenpolder en Portlandpolder 2023 door Natuurbalans limes Divergens in opdracht van het Buijtenland van Rhoon.

Monitoring Buijtenland van Rhoon 2023

Vogelmonitoring

De Gebiedscoöperatie van het Buijtenland van Rhoon doet haar best om het gebied zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor vogelsoorten die karakteristiek zijn voor het boerenland. In het streefbeeld voor het Buijtenland van Rhoon zijn streefaantallen genoemd voor deze zogenaamde doelsoorten. Bij de herinrichting van het gebied wordt rekening gehouden met deze doelsoorten en wordt waar mogelijk geschikte habitat voor deze soorten gecreëerd. Sinds 2019 voert Sovon Vogelonderzoek Nederland vogelmonitoring uit in het Buijtenland van Rhoon om de ontwikkeling van vogelpopulaties binnen en buiten het broedseizoen in beeld te brengen. Daarbij worden naast de populaties van doelsoorten ook de
populaties van de vogelsoorten die mogelijk schade kunnen aanbrengen aan landbouwgewassen gevolgd.

Rapport: Vogelmonitoring in het Buijtenland van Rhoon in 2022-2023 en winter 2023/2024 door Sovon vogelonderzoek Nederland in opdracht van het Buijtenland van Rhoon.

Monitoring Buijtenland van Rhoon 2023
orchidee Buijtenland van Rhoon
biodiversiteit Buijtenland van Rhoon

Insectenmonitoring

De reguliere werkzaamheden in het Buijtenland van Rhoon die vallen onder de Raamovereenkomst ‘‘Rhoon natuurrijk - Landbouw, natuur, cultuurhistorie en recreatie waardevol verbinden” richten zich op (1) het adviseren van de Gebiedscoöperatie over hoe de benoemde doelen en doelsoorten uit het streefbeeld te realiseren zijn en welke maatregelen daarvoor nodig zijn, (2) het adviseren van leden over hun bedrijfsvoering om het realiseren van de doelen te combineren met een rendabele bedrijfsvoering, (3) het doen van onderzoek en monitoring van de praktijk en (4) kennisontwikkeling en kennisdeling met de Gebiedscoöperatie.

Insecten en spinnen spelen een cruciale functionele rol bij de realisering van het streefbeeld. Insecten kunnen schade toebrengen aan landbouwgewassen, maar natuurlijke vijanden van plaaginsecten kunnen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen overbodig maken. Wilde insecten zijn belangrijke bestuivers van fruit- en oliegewassen (Kleijn et al., 2015) en zeldzame soorten akkerflora. Insecten en spinnen vormen tenslotte een belangrijk voedselbron voor veel van de soorten broedvogels waar het beheer in het gebied zich op richt

Rapport: Tussenrapport Insectenmonitoring Buijtenland van Rhoon - 2023 door Wageningen University & Research in opdracht van het Buijtenland van Rhoon.

Monitoring Buijtenland van Rhoon 2023

Sociaaleconomische impactanalyse

Sinds de oprichting van de gebiedscoöperatie in 2018 hebben verschillende ‘Buijtenlanders’ zich verbonden met het gebied Buijtenland van Rhoon. Het betreft een gevarieerde groep van onder andere akkerbouwers, natuurverenigingen en andere ondernemers. Een deel van het gebied is omgevormd tot natuur en de akkerbouwers die in het gebied aanwezig zijn vallen al lang niet meer in de categorie ‘gangbare’ akkerbouwers. De natuurinclusieve akkerbouwers telen een veelheid aan bijzondere en verschillende gewassen en beheren een groot areaal aan natuurmaatregelen. De wandel-, fietspaden en horecagelegenheden zorgen dat het gebied gevonden wordt door vele recreanten.

Het gebied zorgt dat er niet alleen gewerkt wordt aan de natuurdoelen, maar ook aan de verbetering van de kwaliteit van de fysieke en sociale leefomgeving. Met andere worden het heeft een impact op de brede welvaart van mensen die er wonen, werken, recreëren en beleven.

Rapport: Eindrapport Sociaaleconomische impactanalyse Buijtenland van Rhoon door het Pon & Telos in opdracht van het Buijtenland van Rhoon.

Monitoring Buijtenland van Rhoon 2023

Wat is natuurinclusieve landbouw? Bekijk de video!

Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.

Over de gebiedscoöperatie

streefbeeld Buijtenland van Rhoon

Natuurinclusieve landbouw

vlas