Ontwerp van vlas door textielexpert Maaike Gottschal
Tijdens de kick-off van ‘Linnen Beyond Fashion’ is het eerste ontwerp met vlas onthuld door textielexpert Maaike Gottschal. Een textielwerk genaamd ‘Sjaal met de venstertjes’, waarbij gebruik gemaakt is van verschillende materialen en technieken zoals de Saori-techniek. De liefde voor vlas spat van het ontwerp af.
“Er zit een klein beetje zijde in uit het legaat van Nederlandse Bauhaus weefster Kitty van der Mijl Dekker.”
Vrij ontwerp geweven in ruimte en tijd
Maaike Gottschal over het ontwerp: “Het ontwerp is gebaseerd op een textiel dat ik maakte in 2016. Het combineert meerdere technieken en materialen. Er is niet gebruik gemaakt van een ontwerptekening. Het is een vrije associatie op de ketting (*Ikat garen met linnen en zijde alpaca). Geweven in ruimte en tijd.”
*Ikat is een afbind en uitsparingstechniek die wereldwijd gebruikt wordt om patronen op draad over te brengen. Deze techniek is in Europa nog weinig gebruikt om uniek en handgeweven textiel te maken.
Techniek van de toegevoegde draad
“Tijdens het weven maakte ik gebruikt van restjes en handgesponnen vlas van The Linen Project, vlas van Rhoon en handgesponnen alpaca uit Rhoon. Het garen zit in de venstertjes. De techniek van de toegevoegde draad. Er zit een restje fluoriserend garen in van het Textielmuseum uit de tijd dat ik er masterclasses gaf in reparatie, verf en weeftechnieken en er zit een klein beetje zijde in uit het legaat van Nederlandse Bauhaus weefster Kitty van der Mijl Dekker.”
Saori weefsel
“De sjaal is een Saori weefsel. Dit betekent dat verschillende technieken gebruikt worden op een vrije intuïtieve manier. Er is geen vast ontwerp. Het betreft een vrije improvisatietechniek waar de vereiste is dat er textiel uitkomt wat niet door een machine gemaakt kan worden. De mens maakt hier het verschil. Je zou het kunnen vergelijken met Jazz.”
Natuurlijke verftechnieken
“De technieken die gebruikt zijn in de sjaal zijn natuurlijke verftechnieken (indigo), ikat en brokaat techniek. Bindingen die je terugziet zijn kraanvogel, diamant en keper- en linnenbindingen.”
Gebruik
“Als het werk in oplage geproduceerd zou worden, zullen alle werken een uniek karakter hebben. Het textiel wordt gedragen als aanvulling op 'normale' (industrieel vervaardigde) kleding. Het maakt een statement voor handgeweven (draagbare) textielkunst. Iets anders dan mode.”
Oersterk materiaal
Ontwerper en textielexpert Maaike Gottschal werkt sinds 2016 met het vlas. Maaike: “Het valt mooier dan katoen. Het glanst en het is oersterk. Vanuit handmatige bewerkingen van de vezels, het ontwerpen van eigen garencombinaties en de vele combinaties die dit biedt op het weefgetouw, kun je de meest fantastische stoffen maken.”
Voor meer achtergrondinformatie: www.maaikegottschal.com
Ook werken met vlas?
Speciaal voor modeontwerpers is er nu de unieke kans om onder leiding van Maaike Gottschal te werken en ontwerpen met vlas. Om zo het ambacht van werken met vlas weer terug te brengen in de keten. Ze leren meer over de herkomst van vlas en de verschillende weef- en ontwerptechnieken. Er zijn drie plekken voor open callers.
Aanmelden kan tot en met 30 november 2024 via onderstaande link
Linnen Beyond Fashion
Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw was de vlasindustrie in Nederland en in Rhoon groot. Door de opkomst van plastics en vanwege concurrerende lageloonlanden verdween het gewas én het ambacht uit ons land. Sinds vijf jaar is vlas weer terug in het Buijtenland van Rhoon. Het is een natuurvriendelijk, duurzaam gewas en goed voor de biodiversiteit met onverwachte en veel mogelijkheden voor ontwerpers. Daarom hebben het Buijtenland van Rhoon, Van de Bilt zaden- en vlasexpert, en textielexpert Maaike Gottschal van de Textielfabrique de krachten gebundeld in het project Linnen Beyond Fashion. Doel is om het ambacht weer terug te brengen naar ontwerpers en de lokale keten opnieuw te weven.
Wil jij elke maand Buijtengewoon nieuws in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
Buijtenland van Rhoon
In het Buijtenland van Rhoon willen boeren, recreatieondernemers, natuurliefhebbers en verenigingen laten zien hoe het ánders kan. Landbouw met respect voor de natuur. Met aandacht voor eerlijk voedsel. Geteeld dichtbij de afzetmarkt.