Update project nestdetectie: Eerste stap gezet om te voorkomen dat akkervogels ondergeschoffeld raken
In juni 2023 werd aan het Buijtenland van Rhoon subsidie toegekend ten behoeve van akkervogels. Het doel is om een algoritme te ontwikkelen dat vogelnesten bespaart tijdens mechanische onkruidbestrijding in de akkerbouw. Een samenwerking tussen Wageningen University of Research (WUR), Louis Bolk Instituut, Sovon en Buijtenland van Rhoon. Het onderzoek wordt geleid door onderzoeker Janne Kool van de WUR. Afgelopen jaar is de data verzameld en is gewerkt aan het algoritme. Daarmee is de eerste stap gezet.
Foto: Projectleider Janne Kool van WUR, gebiedsbeheerder Arjan Ponsen van BvR, onderzoeker Frank Majoor van Sovon
Doel van het onderzoek
Maar eerst legt Janne Kool nog eens uit waarom dit onderzoek zo belangrijk is: “Onkruidbestrijding gebeurt meer en meer mechanisch door middel van camera geleide schoffelmachines. Dat is fijn, omdat dat tot minder chemicaliën in de omgeving leidt, maar vogels die op die akkers broeden zijn vaak toch de dupe; hun nesten worden ondergeschoffeld. Mooi zou zijn als die ontzien zouden worden bij de schoffeloperatie. Deze akkervogels zijn vaak erg goed in het verstoppen van hun nest, het is daarom niet eenvoudig om deze nesten als zodanig te herkennen.”
Lees ook: Subsidie voor sensorgestuurde vogelnestbesparende mechanische onkruidbestrijding in de akkerbouw via onderstaande link
AI traint algoritme om de nesten zo goed mogelijk waar te nemen
Door middel van AI leerde ze een algoritme om de nesten te herkennen. “Als eerste stap hebben we in dit project foto’s van nesten verzameld, zoals een schoffelmachine dat ook zou doen. Deze machines hebben vaak camera’s die naar voren gericht zijn, waarmee de gewasrij gevolgd wordt, en een camera naar beneden om het onkruid te herkennen. De nesten zijn daarom ook recht van boven en schuin van voren gefotografeerd. Vervolgens is er met behulp van AI een algoritme getraind om de nesten zo goed mogelijk waar te nemen.”
Uitkomst binnenkort bekend
Vervolgens wordt getest of het algoritme voldoende geleerd heeft om alle nesten te herkennen. Benieuwd naar het resultaat? De uitkomst wordt binnenkort bekendgemaakt. Meld je aan voor de nieuwsbrief of hou onze socialmediakanalen in de gaten om op de hoogte te blijven.
Dit project is een samenwerking van het Buijtenland van Rhoon met ‘Boerderij van de toekomst’ (een samenwerking tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Wageningen University & Research (WUR)), Sovon en het Louis Bolk Instituut en kwam tot stand dankzij een subsidiebijdrage van ‘Kansen voor West'.