Rhoons Blond van de Vaanbrouwers: Geen chemie, weinig kilometers, echte ambacht
18-06-2021
Water, gerst, hop en liefde, dat zijn de ingrediënten van een lekker biertje. Maar waar komt de gerst eigenlijk vandaan? Dat is vaak niet bekend. De Vaanbrouwers uit Barendrecht brouwen met granen uit het Buijtenland van Rhoon een bijzonder blondbier. Ze zijn daarmee een van de weinige brouwers die aan tafel zit met de boer die hun granen teelt. We spreken De Vaanbrouwers en boer Arjo Klok over het Rhoons Blond: ‘In dit bier zitten geen chemische toevoegingen.’
Een missie
Met een missie klopte Bert Wilschut van de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon vorig jaar aan bij de Vaanbrouwers. ‘Op de flora akkers telen we oude gerstrassen. Deze rassen zijn minder productief, maar wel bijzonder goed voor de bodem en de biodiversiteit. Het leek mij fantastisch als een bierbrouwer uit de buurt ermee zou gaan experimenteren. Et voila, het is gelukt. Het Rhoons Blond is op de markt en smaakt fantastisch.’
Boer Arjo
Arjo: ‘Ik teel diverse producten zoals gerst tarwe, koolzaad en aardappelen. Op de flora-akker teel ik voor het Rhoons Blond een speciaal soort gerst namelijk Avalon. Dit doe ik op een natuurinclusieve manier. Het lekkerste graan krijg je namelijk door de natuur zijn werk te laten doen en niet te corrigeren met chemie. Op de flora-akker gebruik ik geen bestrijdingsmiddelen en bemest ik niet. Er groeien daarom bloemen en kruiden tussen het graan.’
Het resultaat is te merken. Als het gewas op het juiste moment wordt geoogst dan is de combinatie van eiwit en het kiemgetal indrukwekkend; bij Avalon kwam dat uit op bijna 100%. Een nadeel van natuurinclusief telen, is dat je een deel van je land afstaat aan de natuur waardoor de opbrengst minder is. Arjo: ‘Daarom willen we onze producten lokaal afzetten en meerwaarde creëren. Het Rhoons Blond is daar een ideaal voorbeeld van. Ik heb hem al geproefd en hij is super.’
De Vaanbrouwers
Vaanbrouwers: ‘Het kiemgetal van granen is heel belangrijk voor een lekker biertje. Avalon is een gerst die heel goed kiemt en daardoor worden de zetmelen makkelijk omgezet in suikers. Het Buijtenland van Rhoon heeft mooie granen dus toen ze vroegen of wij daar een biertje van wilden brouwen, waren we meteen enthousiast. Eerder waren wij ons niet bewust van de herkomst van de ingrediënten maar dit is precies wat we zochten. Hiermee kunnen we ons onderscheiden. Wij zijn een van de weinige brouwers die het op deze wijze doen.’
Ambachtelijk mouten
Nadat de gerst bij Arjo is geoogst, gaat het eerst naar Winterswijk en daar wordt het ambachtelijk gemout. Mouten is gerst laten kiemen en op de juiste tijd smoren en verwarmen zodat het kiemproces stopt. Tijdens kiemproces wordt het zetmeel omgezet in suiker en later in alcohol. Vaanbrouwers: ‘Het verschil tussen industrieel en ambachtelijk mouten is enorm. In de industrie gebeurt het op een lopende band. In Winterswijk wordt de gerst met de hand op de vloer uitgeveegd, gekeerd en bewaterd. Die ambacht proef je terug in het bier.’
Niet alleen de teelt van de gerst is zonder chemische toevoegingen, ook bij het maken van het bier wordt geen chemie gebruikt. Vaanbrouwers: ‘Wij maken bier op ouderwetse manier zonder chemische toevoegingen. Grote brouwers doen dat wel omdat ze altijd precies hetzelfde biertje willen en variaties van de natuur niet mogelijk zijn. Hier kan dat wel. Wij gebruiken alleen hop als conserveringsmiddel.’
"Wij zijn zowat de enige brouwers die écht een lokaal biertje maken."
Het natuurinclusieve graan uit Rhoon, de ambachtelijk mouting en het maakproces zonder chemische toevoeging resulteert in een uniek blondbiertje. Vaanbrouwers: ‘Wij zijn zowat de enige brouwers die écht een lokaal biertje maken met lokale granen.’ En dat proef je: ‘Het Rhoons Blond is het lekkerste biertje dat we hebben: hij is hoog aromatisch en heeft een fijne afdronk met een goede schuimkraag. Hij drinkt lekker weg.’
Kortom: écht een terrasbiertje en dat komt goed uit want het Rhoons Blond is te verkrijgen op het terras van De Buytenhof in het Buijtenland van Rhoon. Lokaler wordt het niet.
De Vaanbrouwers
Wist je dat het een echt familiebedrijf is?! De mannen brouwen en de vrouwen plakken de etiketten op de flesjes. Bekijk hier het proces van graan tot bier!