Veldbonen, een aanwinst voor het Buijtenland

Het seizoen is van start. In het Buijtenland van Rhoon wordt hard op het land gewerkt. Zo laat de gebiedscoöperatie op een perceel langs het Molenpolderpad zes rassen veldbonen inzaaien. Waar gebruiken we deze veldbonen voor en waarom past dit in het bouwplan van een natuurinclusieve boer?

Lerend beheren

Vorig jaar experimenteerde de gebiedscoöperatie voor het eerst met veldbonen. Het leverde in mei en juni kleurige polders op. Voor de boer zelf was het nog een tegenvaller. De bonen zaten niet diep genoeg in de bodem. Vogels vraten een deel op en een ander deel kwam vocht te kort. “Een veldboon heeft veel vocht uit de bodem nodig om te kunnen wellen en ontkiemen. Als je niet diep genoeg plant, ontstaat er al snel vochttekort en komt het groeiproces niet echt op gang”, legt Udo Prins van het Louis Bolk Instituut uit.

Udo

Udo Prins

Experiment

Op een perceel langs het Molenpolderpad experimenteert hij voor de coöperatie met zes verschillende rassen veldbonen. Een experiment om te kijken welk ras het best tot productie komt in het Buijtenland van Rhoon. Nieuw is het gewas niet. Tientallen jaren terug kwamen bloemrijke gewassen als veldbonen, koolzaad en vlas veelvuldig voor in de Rhoonse polders. “Geleidelijk aan zijn ze vervangen door minder bloemrijke gewassen, als tarwe, aardappelen en bieten.”

Bloei

Met het terugbrengen van onder meer de veldbonen in de polders van het Buijtenland van Rhoon, willen de boeren in het gebied de natuur herstellen. “De bloei trekt namelijk wilde bijen en andere bloem bezoekende insecten aan, die op hun beurt weer vogels aantrekken. Deze broedvogels brengen vervolgens hier hun jongen groot. Zo hangt alles aan elkaar samen. Dat is de kracht van de natuur.”

In de keuken

Naast het herstel van de biodiversiteit ziet Udo kansen voor onze dagelijkse consumptie. Zeker nu meer mensen vegetariër, veganist of flexitariër worden en de vraag naar plantaardige eiwitten groeit. “Veldbonen beschikken over een hoog eiwitgehalte en zijn dus bijzonder geschikt voor het maken van vleesvervangers en plantaardige melk. We werken dus ook samen met de levensmiddelenindustrie om de mogelijkheden verder te verkennen.”

Een aanwinst dus voor het gebied. Ook voor wandelaars en fietsers die graag een ommetje maken in de weidse polders van het Buijtenland van Rhoon. Over twee weken verschijnen de plantjes boven de grond. “Vanaf eind mei staan de veldbonen in volle bloei. Zeker een maand lang. Prachtig om te zien. Begin september halen we de veldbonen van het land af en weten we welk ras het goed doet in de polders van het Buijtenland van Rhoon.”