In trek: Trekvogels in het Buijtenland van Rhoon
In oktober zie je veel trekvogels, zij trekken door Nederland heen naar het warme zuiden. Ook in het Buijtenland van Rhoon is de trekvogel een graag geziene gast. Gebiedsbeheerder Arjan Ponsen doet er alles aan om de vogels aan te trekken en stiekem wil hij dat ze niet meer weggaan.
Wat zijn trekvogels?
Trekvogels zijn vogels die in de winter van Noord-Europa migreren naar Zuid-Europa of Afrika, in het voorjaar is het andersom. Ze broeden in Europa en overwinteren in warmere gebieden. Het verschilt per soort waar de vogels heen trekken. Sommige soorten zoals de kolgans en de rietgans broeden rond de poolcirkel in Noord-Europa en Siberië en vinden Nederland warm genoeg om te overwinteren. Terwijl onze Nederlandse eenden vaak naar Frankrijk trekken, krijgen wij weer eenden uit Scandinavië, want daar bevriest alles in winter. Al met al is het een intensieve bezigheid, vertelt Arjan: “Trekvogels leggen grote afstanden af en zoeken een geschikte plek om te broeden en te rusten.”
Wintervoedselveld
Zo’n plek moet eten en beschutting bieden. Daarom worden er in het Buijtenland van Rhoon wintervoedselvelden aangelegd vol zaden en granen. Zo hebben de vogels ook als alle oogst van het land is nog genoeg te eten. Arjan: “In oktober komen de eerste grote groepen vogels al op het voedselveld af. Je ziet dan vooral zangvogels zoals vinken, puttertjes en groenlingen.” Soms zie je in het gebied zeldzame soorten “Vorig jaar spotten we de grote pieper en de roodkeelpieper op een kruidenrijk grasland.” Dat deze vogels Rhoon weten te vinden, is heel bijzonder omdat ze slechts enkele malen per jaar in Nederland gezien worden.
Vaste stek
In het Buijtenland van Rhoon worden nog meer maatregelen getroffen om vogels aan te trekken. Boeren spuiten bijvoorbeeld geen insecticide omdat insecten voer zijn voor vogels. En als ze hier zijn, proberen we ze te verleiden om te blijven. Dat lukte al met de veldleeuwerik. Afgelopen jaar zagen we een eerste broedpaartje, vertelt Arjan: “We kijken hoe we de leeuwerik die hier broedt ook hier kunnen houden. Ze komen hier om te eten en wij willen dat ze hier in de winter verblijven en misschien zelfs niet eens meer terug willen naar Scandinavië.”
Waarom zijn (trek)vogels belangrijk?
Er wordt veel moeite gedaan om het vogels naar de zin te maken. Waarom is dat zo belangrijk? Arjan: “Alles staat met elkaar in verbinding: een goede bodem zorgt voor goede vruchtwisseling, dat zorgt voor goede voedzame gewassen en veel insecten en rijke biodiversiteiten. Uiteindelijk profiteren wij daar als mens van.” Aan vogels is het goed te zien hoe een gebied ervoor staat, legt Arjan uit: “De vogels zijn indicatoren voor het gebied. Als soorten zoals de veldleeuwerik en de kneu in het gebied blijven, is dat een teken dat het goed gaat. Als we in Het Buijtenland van Rhoon zeldzame vogelsoorten terugkrijgen als broedvogel dan zijn we een voorbeeld voor de rest van Nederland.”
Trekvogels kijken
In het Buijtenland van Rhoon zijn genoeg trekvogels te spotten. Je ziet ze vaak vanaf de dijk als je de Rhoonse Grienden uitloopt. Als beginnend vogelaar kun je het beste op zoek gaan naar de grauwe gans. Dat is een grote soort en makkelijk te spotten in het open akkerlandschap. Daarnaast zijn er grote groepen puttertjes en groenlingen te zien in het gebied nabij de wintervoedselvelden.
Help vogels de winter door
Je kunt thuis ook iets doen om trekvogels eten te geven tijdens de koude dagen. Arjan: “Hang in je tuin een vetbolletje of een pindaketting. Je kunt deze ongezouten pinda’s het beste bij de dierenwinkel kopen of in de supermarkt. Let hierbij wel goed op, want gezouten pinda’s zijn niet goed voor vogels. Vogels houden trouwens ook van pindakaas, je hebt speciale vogelpindakaas in de dierenwinkel. Zo help je vogels in eigen tuin de winter door.”